Riesling en restjes
Restjes en een top Riesling: een prachtige combinatie! Voor een familiediner dit weekend hadden we twee flessen Schloss Vollrads Kabinett halbtrocken 2002 ingeslagen. We zijn ervan uitgegaan dat ‘halbtrocken’ zowel de schoonzus die van zoete wijn houdt als de rest van de familie zal bevallen.
Maar omdat we toch erg nieuwsgierig waren, maakten we bij het eten vanavond vast een fles open. We aten restjes van de kerstdiners: hazenrug, gerookte eendeborst en kip, kort roergebakken met wat bleekselderij, wortel, champignons, ui en smaakmakers. De smaakmakers: balsamico-azijn, glaasje port, gemberpoeder, oestersaus en knoflook. Dit alles korte roerbakken en serveren met rijst. Glaasje top Riesling erbij: fantastisch. Dit was klassieke Riesling, Riesling zoals Riesling moet zijn. Overigens wordt dat halbtrocken voor de schoonzus nog lastig. Als dit al halbtrocken is, hoe trocken zal trocken dan wel niet zijn?
Tot slot een oproep: in ons gezin is het geld voor het vuurwerk al naar giro 555 voor de slachtoffers in zuidoost Azië gegaan. Maar ik ben ook erg geraakt door alle particuliere initiatieven in het land. Zo las ik een oproep om op Nieuwjaarsborrels geld in te zamelen voor de mensen in het getroffen gebied. Een prachtig initiatief. Als je zoals ik niet veel borrels hebt, maar wel van een glaasje houdt: neem je voor om tot bijvoorbeeld 10 januari voor elk glas dat je drinkt een bepaald bedrag opzij te zetten. Waarschijnlijk heb je dan over 12 dagen een aardig sommetje om over te maken bij elkaar.
Voor het geval ik voor morgenavond 0.00 uur niet meer aan een weblogje toekom: een mooie jaarwisseling en een goed en gezond 2005!