vrijdag 15 oktober 2010

Mijn WijnWebWinkelgids promoten


Tsjonge, wat je als auteur tegenwoordig al niet moet doen. Vroeger, ja vroeger was alles simpel. Je leverde je manuscript in, en ging zitten wachten op de resultaten. Lekker makkelijk. Maar tegenwoordig.... Moet je meewerken aan de promotie van het boek, meedenken over de publiciteit, suggesties voor locaties van de boekpresentatie bedenken. Ik ben er maar mooi zoet mee. Nauwelijks tijd om te bloggen, slapeloze nachten....

Maar het einde is in zicht! Op zaterdag 6 november a.s. wordt mijn WijnWebWinkelgids gepresenteerd in het gloednieuwe pand van Selexyz in Arnhem, in het oude neogotische postkantoor op het Jansplein. Een schitterende locatie, waar ik met veel plezier naar zal afreizen. Jullie komen toch ook? Precieze tijd is nog niet bekend, maar het zal wel eind van de middag worden. Er gaan mooie flessen open, van een aantal van de beste wijnwebwinkels van Nederland. [Correctie 18 oktober: de boekpresentatie vindt in tegenstelling tot eerdere berichten niet op 6 november plaats. Ik hou jullie op de hoogte....]

Ik heb het omslag gisteren gezien, en het wordt prachtig. De flyers zijn er ook al, die gooide ik vanmorgen alvast in de brievenbussen van buren die de restjes hadden helpen opmaken (van alle geproefde wijnen dus). De komende dagen zal ik er familie, vrienden en kennissen mee gaan lastig vallen. Zodat iedereen na 23 oktober naar de boekhandel snelt om aan een langverwacht exemplaar te van de WijnWebWinkelgids te komen.

En dan moet ik ook nog een Facebookpagina gaan maken. Daar ga ik dit weekend aan zitten, dat valt nog niet mee. Ondertussen schieten me telkens allerlei media te binnen, om te benaderen. Kent er iemand nog iemand bij De Pers, bijvoorbeeld? Via Twitter en mail bestookte ik al media, en bij uitgeverij MMBoeken zijn ze ook druk bezig. Ik ben erg benieuwd in welke bladen, programma's en websites mijn boek straks opduikt. Hou me op de hoogte als je wat ziet verschijnen.

Zo, en dan moet ik nu verder, plannetjes maken voor wijnproeverijen in boekhandels. En wijnhandels uit de gids benaderen, om signeersessies te organiseren. Blij dat het morgen weekend is!

donderdag 14 oktober 2010

Spätburgunder oogsten


Het viel ons best mee, dat oogsten van druiven. Maar we hadden dan ook het weer en de hulp van ervaren Poolse arbeiders mee :-) Druiven plukken deden we in Herxheim am Berg in de Pfalz, bij Weingut Gabel. Dit wijngoed bezit 20 ha. wijngaard, verspreid over diverse hellingen in verschillende dorpen in de omgeving.


Afgelopen vrijdagmiddag plukten Nico en ik Spätburgunder, de laatste die nog hingen: een tikje onrijp en hier en daar met een enkele aangetaste bes ertussen. Eerder al waren de supergezonde druiven geoogst. Wat wij gingen plukken was bestemd voor de Spätburgunder Sekt Brut Rosé.


Rij voor rij werkten we af. De druiven gingen in een emmer, de emmers werden geleegd in kleine kratjes die op een tractor gestapeld waren. De harde werkers lieten mij als enige vrouw niet snel zelf een emmer legen....

We werkten gestaag door. Gelukkig hingen de druiven ter hoogte van onze middel, dus erg veel bukken was er niet bij. Het was eigenlijk wel heerlijk zo, buiten te lopen en de rijen af te werken.


Na enkele uren waren de druiven op, en spoelden we onze plakkerige scharen en handen af onder een kraantje van een jerrycan in één van de personenbusjes. Terug op het weingut hielp Nico de kelderhulpen met afstapelen. Ondertussen namen de Poolse werkers, al twintig jaar ieder jaar bij Gabel te vinden rond de druivenoogst, al weer een volgende wijngaard onder handen.


De kistjes werden geleegd in de pers, die helemaal schoon stond te wachten. Toen alle druiven in de pers zaten, werd deze gestart, en stroomde het sap in de bak onder de pers. Vervolgens werd de most met slangen weggeleid naar een gereedstaande metalen tank, waar de gisting kon beginnen. En die zal inmiddels wel stevig onderweg zijn!



woensdag 13 oktober 2010

Jurylid bij de Smaak van Nederland


In één week deelnemen aan twee jury's, dat is best bijzonder. Maandag 4 oktober beoordeelde ik samen met een twintigtal anderen Fairtrade wijnen, dinsdag 5 oktober mocht ik samen met Dick Veerman, Jeroen Thijssen en Puck Kerkhoven oordelen over de producten ingezonden voor de voorrondes van de Smaak van Nederland. En wat was dat leuk! Eigenlijk veel leuker dan wijn beoordelen op een willekeurige proeverij, omdat we ook de makers erbij hadden, met de bijbehorende verhalen.

Vanaf het begin: Syntens organiseert samen met Foodlog.nl de Smaak van Nederland. Het gaat daarbij om het lekkerste product van Nederlandse bodem. Deelnemers zijn
Nederlandse agri- en MKB-bedrijven (max. 250 medewerkers), met de ambitie om het bedrijf of product een stap verder te brengen. Zij presenteerden een voedingsproduct van eigen productie, waarvan het hoofdingrediënt uit Nederland komt.

Wilde vlierbessen
Zo, dat staat er maar even mooi. En dan moesten de producenten ook nog wat toevoegen met hun product; niet zomaar de zoveelste bijzondere tomaat, speciale kaas of ambachtelijk brood, maar er moest wel degelijk op bijzondere of duurzame of onderscheidende wijze omgegaan zijn met de ingrediënten. Een goed voorbeeld: Chris Hartmann uit Maastricht liet een framboos-vlierbessensiroop proeven, van uitsluitend vlierbessen en frambozen. Heel simpel, zou je denken, maar die vlierbessen werden wel gewoon geplukt in het wild, door buurjongens en -meisjes, van grote vlierhagen in de omgeving van zijn woonplaats. Hier werd wildpluk tot culinair product verwerkt! Met recht is Chris van La Louche Culinair door naar de finale van de Smaak van Nederland op 30 november in Den Bosch.


Proeven als een vinoloog
Maar terug naar hoe ik daar verzeild raakte: organisator Dick Veerman wilde bij de voorrondes van de Smaak van Nederland graag een vinoloog in het panel, vanwege de proefkwaliteiten van mensen die professioneel met wijn bezig zijn. En inderdaad, ik heb volgens alle regelen der vinologische kunst de aangeboden etenswaren besnuffeld, geproefd, in de mond gehouden en beoordeeld. Grappig om nu eens vooral aan eten te ruiken! Ook bij eten is de kleur, het uiterlijk, van een product belangrijk, net als bij wijn. En ook bij levensmiddelen moet de geur aantrekkelijk zijn, niet muf, of oudbakken, of anders vies. En net als bij wijn zijn mondgevoel, structuur, frisheid in de mond, belangrijk. Is de korst krokant of oudbakken? Is het snoepje rubberig of lekker stevig? Is de likeur filmend, glad of korrelig? Allemaal aspecten om de aangeboden producten op te beoordelen.

Stampbal en zomerbier
Ik nam deel aan de derde voorronde in Heeswijk-Dinther, waar producenten uit Brabant, Zeeland en Limburg hun waren konden presenteren. En zoals gezegd: wat heb ik genoten. Daar was bijvoorbeeld de vegetarische snack de stampbal, van EKRA – superlekker, supergezond en een absolute finalekandidaat. Dan het verrukkelijke lichte en smaakvolle zomerbier Euleteul van De Fontein, een mini-brouwerij uit Stein die 23 speciaalbieren op de kaart heeft staan. Smaakmakers voor het bier komen veelal uit de directe omgeving, zoals de vlierbloesem uit eigen tuin. Ook De Fontein is door naar de finale.

Gastheer Petrushoeve
Heerlijk was ook de tomatenmarmelade van de Petrushoeve, gastheer van het evenement. Dit prachtige culinaire centrum biedt kookavonden aan culinaire clubs, en maakt daarnaast een hele reeks aan eigen producten. (De paprikamayonaise is verrukkelijk bij Marokkaans gekruide gehaktballetjes!) De Petrushoeve behoorde niet tot de winnaars, maar die producten vinden absoluut hun weg wel.

Enfin, het voert wat ver om al die heerlijke smaken, van tomaat tot brood en van bonbons tot kaas, op te gaan sommen. Ik heb genoten van het evenement, en vooral van het feit dat je vaste etenswaren ook kunt beoordelen met een vinologische inslag. Een verrijking! En ik kijk uit naar de finale binnenkort.

Foto's: zalm en groentenchips met tomatenmarmelade (Petrushoeve); vlierbes-framboossiroop verwerkt in o.a. ijs en hangop (La Louche Culinair); Zomerbier Euleteul van De Fontein.

vrijdag 8 oktober 2010

Beeldverhaal De Colonjes


Zo hingen de pinotin-druiven er op 26 september in Groesbeek bij, in de wijngaard van De Colonjes, éen van Nederland's bekendste wijngaarden.

Inmiddels wordt er druk geoogst vermoed ik, waarbij onder andere de onderstaande sleetjes gebruikt worden, om de kistjes de voor Nederlandse begrippen tamelijk steile helling af te sturen.

En dan wordt er wijn van gemaakt. Ze hebben diverse soorten bij De Colonjes, varierend van droog tot zoet en van stil tot bruisend. Vooral de Secco Rosé, een rosé met lichte bubbels, beviel ons goed.


donderdag 7 oktober 2010

Beste Fairtrade wijnen van Nederland


Afgelopen maandag organiseerden Stichting Max Havelaar en wijnportal By the Grape voor de tweede keer de verkiezing ‘Beste Fairtrade wijn van het jaar’. Deze vond plaats in het Tropenmuseum in Amsterdam. Door een gezelschap van importeurs, wijnhandelaars en wijnschrijvers werden in totaal 56 wijnen met het Max Havelaar-keurmerk ‘blind’ geproefd. In de categorieën rood, wit en rosé kwamen de Zuid-Afrikaanse wijnen als winnaars naar voren. De prijs voor ‘beste nieuwkomer’ ging naar de Argentijnse Solombra Malbec Reserva.

Stijgende kwaliteit
Zelf mocht ik ook dit jaar weer deelnemen aan deze proeverij. Heel veel erover melden kan ik niet, aangezien we alle wijnen zoals gezegd blind proefden. Ook achteraf konden we niet meer nagaan wat we nu zelf van de winnende wijnen vonden. Eerlijk gezegd vind ik dat wel jammer.


De overall kwaliteit van de wijnen was naar mijn mening sinds vorig jaar zeker gestegen. Vooral tussen de witte wijnen zaten veel frisse, prettige, drinkbare wijnen. De rode daarentegen vielen ons niet echt mee – zo beluisterde ik ook om me heen bij medeproevers. Er zaten geen wijnen bij waarvan ik voor thuis nu een doosje zou aanschaffen. Neemt niet weg dat Fairtrade-wijnen wat betreft kwaliteit op de goede weg zijn, en dat stemt hoopvol voor de toekomst!

Persbericht
Uit het persbericht hieronder nog de resultaten van de proeverij.
Van de dertig rode wijnen werd de Zuid-Afrikaanse Cabernet Sauvignon van Koopmanskloof verkozen tot beste Fairtrade wijn in de categorie rood. De Cabernet Sauvignon is verkrijgbaar bij Coop, Boni, Deen en Jan Linders.


In de categorieën wit en rosé legden de Argentijnse en Chileense wijnen het net zoals vorig jaar af tegen de Zuid-Afrikaanse. De Chardonnay van Fair Trade Original kwam als winnaar uit de bus in de categorie wit. Hij is verkrijgbaar bij de Wereldwinkels. In de categorie rosé hield de winnaar van 2010 stand. De Balance Shiraz rosé werd opnieuw uitgeroepen tot beste Fairtrade rosé wijn en is verkrijgbaar bij HEMA.

Aan de bestaande categorieën rood, wit en rosé werd dit jaar de categorie van ‘beste nieuwkomer’ toegevoegd. In totaal werden zeventien nieuwe Fairtrade wijnen geproefd die binnenkort op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd. De Argentijnse Solombra Malbec Reserva kwam als onbetwiste winnaar naar voren en is verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Max Havelaar-keurmerk

Stichting Max Havelaar, de organisatie achter het keurmerk voor Fairtrade, en wijnportal By the Grape organiseerden de Fairtrade wijnverkiezing met als doel duurzame Fairtrade wijnen onder de aandacht te brengen bij consumenten en de handel. Het Max Havelaar keurmerk garandeert dat boerencoöperaties in ontwikkelingslanden onder goede handelsvoorwaarden directe toegang tot de westerse markt krijgen en dat zij voldoen aan strenge milieu-eisen. Doordat boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen, kunnen zij zelf investeren in een betere en schonere toekomst.

woensdag 6 oktober 2010

Tentoonstelling 'Gelderland wijnland'

Met het kurken van een bijzondere Gelderse Cuvee, een blend van verschillende Gelderse rode wijnen, en het uitspreken van een korte speech opende Clemens Cornielje, Commissaris van de Koningin in Gelderland, op donderdag 23 september 2010 de nieuwe expositie Wijn en kunst uit Gelderland in het Nederlands Wijnmuseum.

Gelderland is een van de productiefste wijnprovincie's van Nederland. De wijnbouw is er de laatste jaren flink van de grond gekomen, zowel kwantitatief als kwalitatief. Bij de recente Nationale Wijnkeuring kwamen heel wat medailles in Gelderland terecht!
Tot nu toe waren er echter weinig gelegenheden en proeverijen waar je als consument een overzicht kon krijgen van al die steeds beter wordende Gelderse wijnen. Met de inrichting van de nieuwe tentoonstelling wordt gelukkig in die leemte voorzien. De tentoonstelling geeft namelijk een prachtig en informatief beeld van de wijnbouw in deze provincie. Veertien producenten zijn er vertegenwoordigd, elk met een serie flessen, mooi fotomateriaal en zaken als een oude wijnstronk, een bodemmonster of een vinificatievat. Uitgebreide teksten lichten de geschiedenis en de achtergrond van het wijndomein toe.

Tijdens de opening waren die wijnen ook te proeven en opnieuw was ik aangenaam verrast door de kwaliteit ervan. (Dat ben ik al de hele maand september, waarin ik diverse wijndomeinen in Nederland bezocht.) Bijvoorbeeld door de krachtige, prettige rosé van de Verenigde Achterhoekse wijnbouwers, Weerkomm'n 2008, of Eigenwijzewijn – Si Antonio 2008 (ook al een rosé) van Wijngaard Slingehorst. Dan was er onder andere de lekkere Linge Wit 2009 van het Betuws Wijndomein én de Kus van Thérèse Regent Barrique 2008 – zowaar een van de eerste wijnen van regent die ik lekker vond.

Het is te hopen dat dergelijke proeverijen vaker georganiseerd gaan worden in het Wijnmuseum. Dat geeft zo'n tentoonstelling absoluut een meerwaarde en biedt de kans liefhebbers te laten kennismaken met verschillende Nederlandse wijnen.

De tentoonstelling wordt gecomplementeerd door een aantal kunstwerken. Acht Gelderse kunstenaars van Atelier 23 lieten zich door het thema Gelderse wijn inspireren. Atelier 23 is een plek waar mensen met een beperking zichzelf kunnen ontwikkelen door bezig te zijn met kunst. Hun visie op wijn levert soms interessante resultaten.... ;-)

Het Nederlands Wijnmuseum, een initiatief van wijnhandel Robbers & van den Hoogen, is alleen op zaterdag geopend, van 11.00 tot 17.00. Groepen kunnen ook op andere dagen een afspraak maken.

maandag 4 oktober 2010

Peter Mayle - Het Bordeaux-complot

Op zoek naar een luchtig niemendalletje voor in de trein? Iets dat enerzijds wel boeit maar dat je anderzijds makkelijk kunt wegleggen (omdat de plot toch niet echt ingewikkeld is)?

Neem dan Het Bordeaux-complot van Peter Mayle mee in de tas. Peter Mayle is auteur van onder ander Een jaar in de Provence. Naast zijn non-fictieboeken schreef hij ook enkele romans. Zijn nieuwste boek verscheen dit najaar bij Het Spectrum en leest lekker weg. Geen moment is het spannend, geen moment word je meegesleurd. Maar eigenlijk wil je toch wel weten wie het nu gedaan heeft.... Een beetje een doktersromannetje, maar dan in wijnsferen, eigenlijk.

Het verhaal in een borrelglaasje: Danny Roth is een snelle jongen in Los Angeles met één van de mooiste collecties bordeauxwijnen van Amerika. Toch zint hem iets niet: niemand weet van zijn expertise als wijnkenner. Wanneer hij dit euvel besluit te verhelpen door een interview te geven aan een krant, heeft dat een onverwachte consequentie: zijn wijncollectie wordt op vernuftige wijze gestolen. Buiten zichzelf van woede eist Danny onmiddellijk de drie miljoen dollar die de wijn waard was van de verzekering.

Sam Levitt, wijnkenner en voormalig handelaar in schimmige zaakjes, wordt door de verzekeringsmaatschappij ingeschakeld om de wijnroof te onderzoeken. Zijn onderzoek leidt hem naar de Bordeaux, waar hij de elegante Sophie als collega krijgt. Samen volgen ze het spoor van de daders.

Peter Mayle, Het Bordeaux-complot, Het Spectrum 2010, isbn 9789047515005, prijs € 17,99
Verkrijgbaar in de boekhandel en bij Bol.com
Het Bordeaux-complot
Het Bordeaux-complot
Peter Mayle