
Er zijn er meer van in Europa dit jaar: Silvanerproeverijen. Recent nog werden door de Italiaanse journalist Gian Luca Mazzella 26 legendarische Silvaners bijeengebracht in een grootse proeverij, met bekende journalisten en wijnschrijvers. Allemaal om de 350ste verjaardag van het druivenras te vieren. Natuurlijk kon Wijnkronieken niet achterblijven. Op initiatief van een gerenommeerde importeur van Duitse wijnen organiseerde ik recent een huiselijke proeverij met elf Duitse Silvaners. Oorspronkelijk zou ook Ed van Wijnerij aanwezig zijn, maar dat heeft helaas niet meer zo mogen zijn. Ed zou niet teleurgesteld geweest zijn, vermoed ik: er zaten heel mooie exemplaren tussen.
Aanwezig waren zeven wijnliefhebbers, deels vinoloog, deels bijna vinoloog en één echte liefhebber. Daaronder ook drie importeurs van wijn en een medewerkster van een wijnhandel.
Eigenlijk zijn er maar twee wijngebieden waar de Silvaner het goed doet: Franken en Rheinhessen, beide in Duitsland. Daarnaast is er nog wat aanplant in de Elzas, waar ook uitstekende producenten gevonden kunnen worden. Vertegenwoordigd op de proeverij waren de huizen Winter en Wagner Stempel uit Rheinhessen en Am Stein uit Franken. Eén van de genodigden verraste ons nog met een fles van producent Horst Sauer, ook uit Franken. Sauer wordt door Oz Clarke in zijn Grapes and Wines als een van de beste Silvanerproducenten genoemd. En dat zal blijken.....
De wijnen konden gegroepeerd worden in sets van drie: Gutsweine, wijnen met kwaliteit Kabinett en wijnen met kwaliteit Spätlese. De resterende twee waren respectievelijk een Winzersekt Silvaner Brut, waar we mee openden, en een afsluitende edelzoete Silvaner Auslese.
Tijdens de proeverij zochten we naar overeenkomsten of verschillen, karakteristieken. Ik ga daarom ook niet zozeer individuele proefnotities geven voor iedere wijn afzonderlijk, maar meer een algemeen beeld. Want hoe smaakt dat nu, Silvaner? En waar drink je het bij? Wanneer drink je het? Wat kost het?
Over de basiswijnen (Gutsweine) kunnen we kort zijn: geef ons maar de Kabinetten! Als je beide series naast elkaar gaat proeven, ging de voorkeur van alle aanwezigen uit naar de serie Kabinetten. Niet dat er bij de basiswijnen van de wijnhuizen slechte wijnen zaten, maar ze waren gewoon veel minder spannend. Voor de Gutsweine moet gemiddeld 8-10 euro betaald worden.
Met de Kabinetten kwamen we pas goed op gang. Tussen producenten kunnen we niet echt kiezen: de één gaf de voorkeur aan de Dittelsheimer Leckerberg van Winter (en nam de restjes van zowel deze als van de Silvaner Trocken van Winter mee naar huis), zelf ben ik een grote fan geworden van de Würzburger Stein Kabinett Trocken van Am Stein. Maar voor een flesje Eschendorfer Lump Kabinett Trocken van Sauer bij de asperges ben ik ook wel in.... De Silvaner van Sauer heeft ook een prettig prijsje: € 9,95 tegen prijzen rond de 11-12 euro voor de andere twee.
Al snel waren we het er over eens dat de Gutsweine en de Kabinetten als geheel frisser waren dan de Spätleses. Die laatste hoorden alledrie - uiteraard, zou ik bijna zeggen - tot een meer rijpere stijl. De Kabinett van Horst Sauer zat er een beetje tussenin: rijp en vol, maar toch heel erg fris.
Ook tussen producenten is die scheidslijn te trekken: Am Stein en Sauer maken in onze ogen frissere, vrolijkere Silvaners, met meer fruitige zuren, dan Wagner Stempel en Winter. Niet toevallig speelt daar het onderscheid Rheinhessen - Franken een rol, en daaraan gekoppeld het verschil in bodem. Am Stein van Ludwig Knoll is gelegen in de beroemde Würzburger Stein, dé wijngaard voor Silvaner, zo wordt gezegd. De bodem bestaat er uit dikke lagen mosselkalk. Denk voor het effect van kalkbodems op witte wijn aan Champagne en de Chablis, bijvoorbeeld! Sauer, ook in Franken, bezit eveneens een beroemde wijngaard op mosselkalk: de Eschendorfer Lump, waar de druiven voor onze Kabinett Trocken vandaag kwamen.
Wagner Stempel heeft in Siefersheim vooral bodems van zand op porfier, een hard gesteente. De Dittelsheimer Leckerberg is weer tamelijk kalksteenrijk, waardoor de wijnen van Winter inderdaad net iets frisser zijn dan die van Wagner Stempel, maar nog altijd minder fris dan die van Am Stein en Sauer.
Komen we aan de Spätleses: allemaal prachtige wijnen, maar wel om bij te eten! De Spätleses zijn rijker en voller dan de Kabinetten, maar om ze nu ook beter te noemen... De aanwezigen zagen voor deze wijn vooral gastronomische toepassingen. Mijn favoriet was de Vinz Stettener Stein alte Reben van Am Stein, maar Nico koos voor de Siefersheimer Silvaner van Wagner Stempel. De prijs van deze serie ligt rond de 15-17 euro.
De Auslese tenslotte had weinig succes; we misten de zuren van een goede Riesling dessertwijn! Maar, zo verzekerden twee aanwezige kenners mij, dat maakt deze Silvaner Auslese nu juist zo geschikt om bij een dessert te combineren, dat gebrek aan zuren. En inderdaad, bij wat ijs met aardbeien later die avond mocht de Silvaner Auslese inderdaad blijven.
Ben ik al honderden woorden verder en heb ik nog geen enkele smaakindicatie gegeven. Eerlijk gezegd kwamen we daar ook moeilijk uit. Oz Clarke benoemt het karakter en de smaak van Silvaners als aards, maar zegt ook: 'Silvaner seems to have more of a style than an actual flavour'. Die stijlen, daar zijn we het volledig mee eens. In de frisse stijlen, zeg maar de Gutsweine en de Kabinetten, is vaak wat groene appel, of ook wel citrus te ontdekken. Maar soms duikt daar dan ook weer banaan in op.
In de rijpe, volle stijlen duikt de banaan regelmatig op (voor mij dan, anderen konden het niet in een woord vangen). Die 'flavour' zouden wij uiteindelijk, na nogmaals uitgebreid proeven, omschreven als 'wee fruit'; denk opnieuw aan bananen, maar ook aan ingeblikte lychees of ananas bijvoorbeeld. Waarschijnlijk is dit hetzelfde als het aardse van Oz Clarke. Onze Silvaners waren nauwelijks aromatisch en hadden milde zuren.
We kunnen ook geen van allen zeggen: 'Silvaners zijn mijn wijnen'. Silvaners als groep zijn wat ongrijpbaar, maar ieder van ons vond wel een of meerdere Silvaners zeer de moeite waard. Dat deed ons afvragen: is er wel genoeg reden om Silvaners naar Nederland te halen? Ter plekke, op een terras in Rheinhessen na een mooie wandeltocht: prima, doe mij maar een frisse Kabinett. In een restaurant in Würzburg: heerlijk, geef mij maar een Spätlese bij de vis of zelfs bij de kreeft. Maar exporteren? Pfoe, een lastige .... Een tweetal aanwezigen, zelf importeurs van Duitse wijn, meende dat Silvaners juist door die wat milde zuren en ingehouden fruitige tonen goed kon vallen bij het publiek. Maar de fles van Horst Sauer die een vinologe in opleiding meebracht, kwam van het schap van de winkel waar zij al enige tijd werkt. Hij was haar nooit eerder opgevallen........
En toch: maandag en dinsdag hebben Nico en ik nog wat nageproefd van de restjes. Maandag bij een komatsunataart met pijnboompitten en geraspte kaas, vergezeld van een komkommer-fetasalade; dinsdag bij een andijviemaaltijdsalade met in kerrie gebakken stukjes kip, ananas en bleekselderij. De combinatie met welke Silvaner we ook maar naproefden, was uitstekend! We konden ons bij beide gerechten geen andere wijn bedenken die het zo goed zou doen als de Silvaners. De milde zuren konden op tegen komatsuna en feta, maar ook tegen bittere andijvie en kerrie. We probeerden de salade al eerder met heel wat wijnen, van Riesling tot Sauvignon Blanc, van Bianca di Custoza tot Zuidfrans wit, maar Silvaner is pas DE combinatie! Toch een markt, dus?
Tot slot: een groot deel van de flessen, zelfs de Bocksbeutels van Am Stein, waren afgesloten met schroefdoppen. Wat een genot! Makkelijk openen, makkelijk weer wegzetten in de ijskast, makkelijk neerleggen. Verdient absoluut navolging.
En dan nu: de line-up
1 Franken 2006 Winzersekt Silvaner brut Am Stein
Veel mousse, gist en bananenschuim in de neus, vrolijk en fruitig in de mond, helaas geen afdronk; spat als een zeepbel uit elkaar, aldus een van de aanwezigen.
Gutsweine
2 Franken 2008 K-Silvaner Trocken Am Stein
3 Rheinhessen 2008 Silvaner trocken Wagner Stempel
4 Rheinhessen 2007 Silvaner trocken Winter
Als groep noch als individu vielen de Gutsweine erg in de smaak. Naar onze smaak soms te weinig zuren en te veel wee fruit. Weinig spannend, maar verder correct. Ondanks dat volgens de kenners veel potentieel op de terrasmarkt: milde zuren!
Kabinetten
5 Rheinhessen 2006 Dittelsheimer Leckerberg Silvaner Trocken Winter
6 Franken 2008 Würzburger Stein Kabinett Trocken Am Stein
7 Franken 2006 Eschendorfer Lump Kabinett Trocken Horst Sauer
De groep die het beste beviel. Oordelen als: spritzig en fris (Am Stein); prikkelend en fruitig, mineraliteit (Winter), subtiel en vol (Sauer). Mijn toppers: Am Stein en Sauer. De laatste heeft ook nog eens een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Spätleses
8 Rheinhessen 2008 Siefersheimer Silvaner Trocken Wagner Stempel
9 Franken 2007 Würzburger Stein Silvaner Spätlese Trocken Am Stein
10 Franken 2008 VINZ- Silvaner, Stettener Stein alte Reben Am Stein
Allemaal rijp en vol, wee fruit dat meer naar voren komt dan in de Kabinetten; voorkeuren lopen sterk uiteen, oordelen ook. Vooral gastronomisch inzetbaar.
11 Franken 2006 Würzburger Stein Silvaner Auslese Am Stein
Mist de frisse zuren van een grote zoete Riesling, maar zal het bij desserts daarom goed doen. Als aperitief minder geschikt, naar mijn oordeel.
Met veel dank aan Weingut Am Stein Ludwig Knoll en Weingut Wagner Stempel. Zij worden in Nederland vertegenwoordigd door Riesling Partners. Veel dank ook aan Noordwest Wijn, voor de wijnen van Weingut Winter. De Silvaner van Horst Sauer is verkrijgbaar bij Henri Bloem Wijnkoperijen.