maandag 18 december 2006

Let op de alcoholpercentages!

De kerstdagen staan voor de deur, en menigeen zal al wel eens gedacht hebben aan wat voor wijn hij of zij zal schenken. Tien tegen één dat er een 'stevige' wijn op tafel komt, bij het wild of het gevogelte. En nogmaals tien tegen één dat stevig ook betekent met een hoog alcoholpercentage, zeker 14%.

Wij beginnen er hier steeds meer op te letten, op die alcoholpercentages, want een paar dagen hoofdpijn na een glaasje te veel van zo'n zware jongen is geen pretje. Dit blogje gaat niet in op de achtergronden van de trend naar steeds alcoholischer wijnen. Het is vooral een waarschuwing aan minder ervaren wijnkopers: let op de alcoholpercentages straks bij de wijnen die je voor je kerstdiner uit gaat zoeken! Alcoholpercentages staan duidelijk op etiketten.

Het zal overigens niet makkelijk worden om goede wijnen met lage alcoholpercentages te vinden. Initiatieven om de trend te keren zijn er wel, maar zeker niet altijd nog met overtuigende resultaten. Begin dit jaar las ik op Vins de Loire.info een stukje over een aantal producenten in Touraine die bezig zijn de alcohol uit hun wijnen te halen volgens een procédé dat zij Lirisation noemen. De dranken bevatten maar 6% alcohol en mogen eigenlijk geen wijn heten.

Dan zijn er over heel Europa nog vele andere producenten die aan het experimenteren zijn. Recent proefden we een rosé, Plume Grenache, van Vincent Pugibet (Domaine la Colombette bij Béziers), eerder al uitgebreid besproken op Foodlog. Pugibet heeft diverse prijzen gewonnen, wordt in diverse wijngidsen en gedegen publicaties genoemd en maakt wijnen van rond de 9% alcohol.
Wij vonden de rosé fris, maar helaas net te weinig rosé om hem nog eens aan te schaffen. De alcohol wordt uit te wijn gehaald nadat ze op traditionele manier gemaakt zijn. Er wordt dus wel gebruik gemaakt van rijp fruit, maar wij ervoeren deze rosé toch als te waterig: hij had te weinig karakter naar onze smaak. Dorstlessend was hij wel, maar voor ons te weinig wijn. Binnenkort zullen we ook de Plume Chardonnay nog eens proberen.

Goede kansen op minder alcoholische wijn heb je met wijnen uit Duitsland, een land dat vanouds bekend is om Rieslings en andere witte wijnen van rond de 10% à 11%. Tegenwoordig is dat dan vaak 12%, maar dat is nog altijd een stuk 'veiliger' dan een alcoholbom van 14,5%. En Riesling kun je vaak uitstekend combineren met hert!

Misschien zijn er nog anderen die hun tips over minder alcoholische wijnen hieronder door willen geven. Ik hou mij zeer aanbevolen. Want let er echt op, de komende feestdagen, op die alcoholpercentages! Het kan je kerstdiner redden en de sfeer goed houden. Het zou zo jammer zijn als je na het laatste glas moest constateren dat dat er eigenlijk één teveel was geweest.
.