Eiswein
Twee dingen dit weekend. Allereerst de tips van het Volkskrant Magazine voor als je Duitsland bezoekt. Tip 10 luidt: 'Bestel eens een wijntje' (het woord alleen al, wijntje). Ik citeer: "Jarenlang schromelijk ondergewaardeerd als bocht met bubbeltjes, geldt Duitse witte wijn vandaag de dag onder kenners als absolute Weltspitze [mee eens, mb]. Van de fruitige Riesling uit het Moezelgebied tot de krachtige Weissburgunder uit Baden: stuk voor stuk genieten. Vergeet ook de Duitse rooie (zoals de Eiswein) niet. Die maakt al een kwart uit van de totale Duitse wijnproductie."
Zie je de misser? Moet toch wel, als wijnliefhebber. Duitse rooie is inderdaad steeds beter. Duitse Eiswein is genieten met een grote G. Maar om Eiswein als een van de Duitse 'rooien' te kwalificeren, huh......
Tweede puntje: ik las op een avond de bundel In vino veritas. Aardig leesvoer, met een paar prachtige verhalen. Helaas ook een paar saaie en een paar slechte. Maar goed. In een van die verhalen kwam ik het volgende tegen: in de vorige eeuw, 'toen dames champagne nog uit brede coupes dronken', zou er een kwastje hebben bestaan waarmee de belletjes uit de champagne geveegd konden worden... (verhaal van Kees Klerks uit 1992). Dit kwastje 'uit oma's kast' intrigeert mij mateloos. Bestond het echt? Werd het echt gebruikt? Zijn er foto's van? Wie er meer van weet, reageer aub!