woensdag 31 januari 2007

Wijnwandelen in eigen land

Op 6 november jl. reageerde ik verontwaardigd op een artikel in Perswijn. Perswijn berichte op zeer eenzijdige wijze over de mogelijkheden wijnwandelingen in Nederland te ondernemen. In mijn blog noemde ik Els Groot, die in diezelfde tijd een brief aan Perswijn stuurde.
Mede namens Wijngoed Fromberg, Wijngoed Aldenborgh en Wittemer Wijngaard stuurde Els onlangs een tweede brief aan Perswijn, die mogelijk op de site van Perswijn verschijnt.
Als ingezonden tekst besloten we de brief ook hier te plaatsen.

In het artikel 'Fietsen, wandelen en wijnproeven' van Ronald de Groot en Gerard Reijmer in de Perswijn van november 2006 werd gemeld dat er zo weinig initiatieven op het gebied van wijntoerisme in eigen land bestaan. Als aanvulling op het genoemde artikel willen wij graag enkele toeristische mogelijkheden op wijnwandelgebied belichten. Want er wordt wel degelijk aan de weg getimmerd!

Vinoloog Els Groot heeft het wijnwandelen in Nederland op de kaart gezet. In 2000 startte zij met het organiseren van 'wijnwandelexcursies' naar Wijngaard Wageningse Berg. Vanwege het grote succes kwam er elk jaar een excursie bij. Anno 2007 zijn er excursies mogelijk naar Wijngaard Wageningse Berg, Wijngoed Hof van Twente, Wijngoed Elkandré, Fromberg, Beemsterwijngaard, Pietershof, Sjtejneberg, enz.. Inschrijven geschiedt op haar website en zo ontstaat een groepje van 10-20 personen. Het gaat om begeleide wandelingen van ca. 3 uur, vaak vanaf een NS station, liefst via meerdere wijngaarden, eindigend op een wijngoed. Hier worden de wandelaars ontvangen door de wijnboer, rondgeleid door wijngaard en bedrijf en krijgen zij een wijnproeverij en streeklunch aangeboden.
Naast dagexcursies biedt zij een vierdaags 'superarrangement' aan in Zuid-Limburg / de Voerstreek, met bezoeken aan Apostelhoeve, Pietershof, Sjtejneberg, Château Neercanne en soms Hoeve Nekum.

Ook WijnWandeltochten biedt een weekend aan in Zuid-Limburg, op de Belgische grens, in het Jekerdal, met proeverijen bij de Apostelhoeve, Hoeve Nekum en Domaine des Blaireaux. Bij dit laatste bedrijf, van eigenaar Hans Dassen, wordt tevens rode wijn gemaakt.
Wijngoed Fromberg te Ubachsberg heeft een individuele wijnwandeling, de Knapzakroute. U krijgt een wandelroute (korte en langere varianten mogelijk) en een knapzak met lekkers mee, waaronder een flesje wijn.

Samen met wijngaard Aldenborgh te Eys heeft Fromberg een wandelroute opgezet van ca. 11 km, begeleid door een plaatselijke gids. U ontdekt de omgeving met zijn rijke flora en fauna. Bij Fromberg start u met koffie en vlaai; bij Aldenborgh wordt er een wijnproeverij voor u verzorgd van hun biologische wijnen; terug bij Fromberg staat er een streeklunch voor u klaar met een glas Frombergerwijn.
Ook op Wittemer Wijngaard in Wahlwiller wordt voor groepen een korte wijnwandeling van het dorp naar de wijngaard georganiseerd.

Wie van nabij kennis wil maken met de Nederlandse wijnbouw, zou eens een excursie moeten doen. De wijnboeren zijn bijna allen nog maar kort geleden gestart en bruisen van enthousiasme. Zij hebben een eigen verhaal en vinden het leuk om u over hun ervaringen te vertellen. Aan de kwaliteit hoeven we niet te twijfelen: er worden in Nederland tegenwoordig verrassend lekkere wijnen gemaakt. Leuk hè: voor een wijntrip hoeft u echt niet meer naar het buitenland!

Els Groot
Wijngoed Fromberg
Wijngoed Aldenborgh
Wittemer Wijngaard

dinsdag 30 januari 2007

Writer's block

Writer's block heet dat: er zit veel in mijn hoofd, maar het wil er niet uit. Bovendien heeft een virusje toegeslagen, waardoor ik een wattig hoofd heb en weinig intellectueels presteer.

Vandaag zou ik eigenlijk naar de grote proeverij van Sopexa gaan, het bureau dat wijn en andere Franse producten in Nederland promoot. Honderden producenten uit 16 regio's zouden er aanwezig zijn, maar mijn neus zat dicht en ik had door de hoestmedicijnen geen smaak. Een proeverij bezoeken zou dan ook nutteloos geweest zijn. Jammer, want deze tweede grote proeverij van Franse wijnen leek me wel een blogje waard. Opvallend dat ook de Franse wijnen menen om met dergelijke activiteiten onder de aandacht van het wijnminnend vakpubliek te moeten komen.

Verder heb ik een verhaal over Zwitserse druiven in mijn hoofd, en een exposé over de rol van drankenfabrikant Siebrand bij de wijnwaardering aan het eind van de jaren zestig. Maar het komt er dus gewoon niet uit..... Het maken van kruisbessenwijn dit weekend zou ik kunnen beschrijven, of de fles overheerlijke Riesling die ik vanavond, ondanks de hoestmedicijnen, toch kon waarderen. Maar niets van dat al: writer's block dus.

Dat is de last van het blogger zijn: ziekte, drukte, andere bezigheden: eigenlijk kan het allemaal niet. Er moet geproduceerd worden. Maar nu dus even niet ......

zondag 28 januari 2007

Herberg De Ketel en de Kurk geopend

Wijn-spijscombinaties: een vreselijk woord, maar uiteindelijk gaat het daar toch om bij wijndrinken. 'Bij welk eten drink ik welke wijn' is een hele goede en legitieme vraag. Op Perswijn en Winelog wordt er nu over gediscussieerd, een vrij onzinnige bezigheid. Want het is in mijn ogen heel simpel: een wijn hoort het eten aan te vullen, het eten hoort de kwaliteiten van de wijn naar boven te halen. Bij een bord boerenkool met worst kun je heel veel wijnen serveren, maar niet alle wijnen smaken er even goed bij. Bij de lunch drink je geen zware Bordeaux van 14% alcohol, maar een lichte Pinot Blanc (of Weissburgunder). En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Op Wijnkronieken is er de afgelopen jaren uiteraard aandacht geweest voor het combineren van eten met wijn, maar het was niet het belangrijkste aandachtspunt. Inmiddels kent Nederland heel veel verschillende foodblogs, maar ook daar is er relatief weinig aandacht voor de wijnen die je bij de gerechten zou kunnen serveren. Hier en daar tref je een wijn-spijsdatabase aan, af en toe lees je een wijnsuggestie, maar een site waar je altijd, bij ieder gerecht, een suggestie voor een begeleidende drank aantreft, die heb ik nog niet kunnen vinden.

Maar er is nu goed nieuws voor al die dorstige reizigers: Herberg De Ketel en de Kurk is open! In deze landelijke pleisterplaats ergens in Nederland (met een vleugje Middle Earth) zwaaien Ariane en ik de scepter. Ariane zet je op gezette tijden een lekkere maaltijd voor, ik zal er altijd een betaalbare en goede wijn bij suggereren. Hoewel: het kan ook zijn dat ik kies voor een kopje lekkere darjeeling (thee), een kom koffie of een glas eigengemaakte kweeperencognac. Maar dat lees je dan wel.

Na een voorbereidingstijd die jullie hebben kunnen volgen op Wijnkronieken, zijn onze deuren definitief geopend. Niet alles is nog spik en span, hier en daar is nog een likje verf nodig en timmervrouw Elisabeth is nog bezig met het uithangbord, maar voor een goed glas bij een goed gesprek en een stevige maaltijd is een ieder vanaf nu van harte welkom. Voor de officiële opening hopen we te zijner tijd die eenzame doler Strider te strikken, hoewel zijn taken aan het hof van Gondor daar waarschijnlijk weinig ruimte toe laten. Zodra Aragorn heeft toegezegd, zullen we een grootse opening organiseren. Tot die tijd beginnen we gewoon....

Misschien moet ik de twee waardinnen dan ook maar kort even introduceren. De vriendschap tussen Ariane en mij gaat ver terug.. Hoe onze levens en die van onze echtgenoten met elkaar verweven zijn, ach, voor dat verhaal moet je maar eens een borrel komen drinken. Feit is dat we in al die jaren graag bij elkaar zijn gekomen om samen te koken, te eten en te drinken. Ariane heeft een fantastisch geheugen voor recepten en leest om in slaap te vallen graag een kookboek in bed. Ze is niet bang iets te maken uit de losse pols, terwijl ikzelf altijd een recept met de exacte verhoudingen nodig heb...
Bij haar gerechten zoek ik graag een lekkere wijn uit, en zo is onze herberg geboren. Daar komt nog bij dat we allebei graag werken met kruiden, groenten en fruit uit eigen tuin of uit de natuur. In de Herberg worden in het seizoen dan ook lekkernijen als zelfgemaakt bramenijs, perenchutney, pruimenjam en kruidenbrood geserveerd. Gisteren hebben we zelfs kruisbessenwijn opgestart! Gelukkig worden we in al die activiteiten gesteund door onze gezinnen: zonder de mannen geen abrikozenwijn of bramenijs bijvoorbeeld.

Genoeg gekletst over onze Herberg: vanaf heden is hij open, dus kom maar langs. Je bent van harte welkom!

vrijdag 26 januari 2007

Prijs voor de beste wijnscriptie

Als ik nog zou studeren, wist ik het wel: ik zou meedingen naar de

ScriptiePrijs Wijn

De ScriptiePrijs Wijn is een initiatief van het Productschap Wijn. Met het instellen van een jaarlijks toe te kennen prijs voor de beste scriptie over het onderwerp wijn wil het productschap het onderzoek naar het product wijn in de meest brede zin stimuleren. Bovendien wil het Productschap Wijn de Nederlandse wijnsector aan studenten voorstellen als dynamische en attractieve sector die behoefte heeft aan goed opgeleide (wijn)professionals en het product wijn als cultuur- en handelsproduct onder de aandacht brengen. De prijs bestaat uit:

  • een oorkonde;
  • een geldbedrag van 1500 euro;
  • een wijnopleiding (wijnbrevet) en de mogelijkheid om examen te doen.
De wedstrijd staat open voor studenten aan Nederlandse Universiteiten en Hoge Scholen. De inzendtermijn sluit op 15 juli 2007. De ingezonden scripties worden beoordeeld door een vakjury die bestaat uit:

  • dr. Henk F.J. Hendriks, TNO Quality of Life (voorzitter)
  • Rob Berkers (bestuurslid Productschap Wijn)
  • mr. Hans N. Burghoorn (secretaris Productschap Wijn)
  • Wil A.J. van Dijk (voormalig bestuurslid Productschap Wijn)
  • Hubrecht Duijker (wijnschrijver)
  • drs. André Sauerbier (wijndocent).

De ScriptiePrijs Wijn wordt jaarlijks tijdens de Openingsbijeenkomst van de Nationale Wijnweek officieel uitgereikt.
Voor een uitgebreide beschrijving over de voorwaarde van deelname aan de scriptieprijs en de procedure kun je kijken op Wijninfo, thema Scholing/cursussen, onderwerp ScriptiePrijs Wijn.

Maar ja, ik hoef geen scriptie meer te schrijven. Misschien moet ik maar eens opzoeken of ze ook artikelen accepteren en mijn verhaal over de route van de wijn in vijftiende-eeuws Utrecht insturen....

woensdag 24 januari 2007

Verfluchtjes

Wijn proeven en je huis verven, dat gaat dus gewoon niet samen. Onlangs verfraaide de winterschilder onze binnendeuren, dus zaten we een week in de verflucht. Stom genoeg maakte ik op een van de ergste dagen de Goat Door open, de witte wijn van Wine Blogging Wednesday - 8. Mijn neus en smaakpapillen wilden gewoon niet die dag, ik kan er helaas dan ook weinig over zeggen. Als ik de fles nog kan vinden, schaf ik hem aan en proef ik alsnog. Anders moeten we het deze maand doen met de opmerking van Nico, die het een hele prima Chardonnay vond. Hij had niet de hele dag in de verflucht gezeten en kwam 's avonds nog 'fris' binnen. De wijn smaakte hem uitstekend, hij had absoluut iets weg van een goede witte Bourgogne.

Volgende keer beter, zullen we in mijn geval maar zeggen.

maandag 22 januari 2007

Snoeien na Sint Vincentius

Snoeien stond er dit weekend op het programma, maar de regen en de wind staken daar een stokje voor. Met een aantal leden van het Utrechts Wijnmakers en Wijngaardeniersgilde waren we van plan de grote druivenhaag langs de Kromme Rijn aan te pakken. Uiteraard volgt een verslag zodra we wèl aan de slag gaan.

Eigenlijk is het wel goed dat we niet gegaan zijn: traditioneel wordt er namelijk pas gesnoeid na 22 januari, de naamdag van Sint Vincentius, patroonheilige van de wijnbouwers. Vooral in de Bourgogne en de Champagne wordt deze dag nog uitgebreid gevierd, met processies, missen en feestmalen. Talrijk zijn ook de kerkjes die in bijvoorbeeld de Champagne aan Saint Vincent gewijd zijn, en van de overgebleven relieken kun je meer dan één skelet samenstellen...

Hoe Vincentius, een diaken in Saragossa, patroonheilige van de wijnbouwers is geworden, is tamelijk duister. Verklaringen tieren welig, en variëren van een verband tussen vin en Vincentius tot een link tussen de druivenpers en de martelwerktuigen die Vincentius' dood in 304 bewerkstelligden. Want Vincentius was een klassieke heilige, zo eentje die pal stond voor het geloof en onder helse pijnen stierf onder de handen van zijn vervolgers.

Het snoeien wordt soms in verband gebracht met de ezel van Vincentius, die lekker op wijnrankjes zou hebben gekauwd. Overigens kennen we dat verhaal ook over Sint Maarten.

Spreekwoorden zijn er in Frankrijk ook over Saint Vincent en de wijnbouw. Ik kreeg ze niet allemaal betekenisvol vertaald, suggesties zijn welkom!

Si le jour de la Saint-Vincent, le soleil luit comme un chapeau, on aura du vin plein le tonneau.
Als op de dag van Saint Vincent de zon schijnt als een hoed, zijn de wijntonnen straks goed gevoed.

Si le jour de la Saint-Vincent est trouble, il met le vin au double.

À la Saint-Vincent, le vin monte aux sarments. S'il gèle, il en descend.

Prends garde au jour de Saint-Vincent, car si ce jour tu vois et sens que le soleil soit clair et beau, nous avons plus de vin que d'eau.
Neem goed acht van de dag van Saint Vincent: als je die dag ziet en merkt dat de zon helder is, hebben we meer wijn dan water.

En het snoeien: dat wacht tegenwoordig niet meer op Saint Vincent. Vaak wordt al in december begonnen met het onderhoud van de wijnstokken.


.

zondag 21 januari 2007

Wijn bij de lunch

Wijn bij de lunch, dat drink ik niet vaak. In ieder geval niet thuis. Vandaag had Nico echter gasten en we besloten de Weisser Burgunder trocken 2005 van (Eva) Clüsserath open te maken. Bovendien was het zo ongeveer de laatste fles witte wijn in de voorraad. Ondanks dat bleek het een geïnspireerde keuze: fris, mineralig, heel lichte geur van zure appeltjes, soms leek het ook of ik wat (linde)bloesem rook. Op deze gure dag leek het wel lente bij de lunch.

Met 12% alcohol de perfecte fles, waarmee we onze voorraden snel gaan aanvullen.

Het domein van Eva en haar vader Ansgar staat bekend om zijn goede Rieslings, die ik eerder beschreef, maar deze Weissburgunder (Pinot Blanc) mag er ook zijn. Ook deze wijn is uitstekend gemaakt en weerspiegelt de mineralige bodem langs de Moezel in Trittenheim, waarop de druiven van het domein groeien.

Een absolute aanrader, zeker als je af en toe wat wijn bij de lunch moet (nou, moet...) serveren.

De prijs is € 7,95, verkoopadressen vind je hier.