donderdag 9 november 2006

Geproefd: Riesling van Eva Clüsserath

Een doordeweekse dag, met een doordeweeks programma. Je hebt een uurtje om te koken, nog een uurtje om het te verwerken en daarna weer een vergadering van acht tot tien. Wakker blijven na de werkdag is dus wel gewenst. Wat eet je dan, en wat drink je erbij?

Het Odinpakket bevatte zuurkool afgelopen vrijdag. Op zaterdag en zondag paste de zuurkool niet, op maandag, woensdag en donderdag kostte het te veel tijd om zuurkool klaar te maken en op vrijdag komt de nieuwe Odintas. Dus: afgelopen dinsdag aten we zuurkool!

Het werd Elzasser zuurkool, een ovenschotel met plakjes aardappel, geraspte wortel (zoet!), katenspek en plakjes rookworst. Alles bij elkaar een combinatie die vraagt om wijn, bij voorkeur met hoge zuren (om tegen de zuurkool op te kunnen) en wat zoet, voor de balans.
Gelukkig hadden we nog een veelbelovende Riesling staan, Vom Schiefer trocken 2005 van Weingut Ansgar Clüsserath uit Trittenheim aan de Moezel. De wijn had 12% alcohol, dus als je hem bij het eten drinkt, is er een goede kans dat je tijdens de avondvergadering nog wel wakker blijft.

Ik proefde de wijn al op Riesling & Co., en vond hem toen vrij streng. Ik twijfelde enigszins of deze wijn bij de zuurkool zou passen. Maar dat pakte geweldig uit. Het was precies de wijn die we zochten voor de avond: aromatisch maar niet tè, goede balans van zoet en zuur, kon prima tegen de zuurkool op en smaakte als aperitiefje ook nog eens uitstekend. Een wijn die een nadere introductie waard is dus.

Op het Weingut Ansgar Clüsserath heeft dochter Eva (ik schat haar zo midden twintig) inmiddels het wijnmaken van vader Ansgar overgenomen. En met groot succes. Eva heeft in het beroemde Geisenheim wijnbouw gestudeerd en is een exponent van de jonge garde die in Duitsland momenteel de toon zet. Autoriteiten als de GaultMillau-gids en Duitslandkenner Stuart Pigott hebben haar wijnen al opgemerkt. Doel van Eva en haar eveneens nog steeds actieve ouders is het mineralige karaker van de 'Schiefer'-bodem te verenigingen met het fruitige karakter van de druif en dat tot uiting te laten komen in de wijn. Dat is een hele mond vol, maar als je de wijn proeft, begrijpt je het wel. Je proeft de warme zon op de leisteen (Schiefer), je proeft de rijpe druiven.

Bijzonder aan de genoemde Vom Schiefer is dat de wijn lang op zijn eigen gist rijpt, in houten vaten. Dit maal geen nieuwe eiken vaten die voor vanillesmaak zorgen, maar oude, grotere vaten - voeders - die geen overheersende aroma's meer aan de wijn afstaan. Normaal wordt voor fruitige witte wijnen de wijn snel na het einde van de gisting afgepompt van het bezinksel van dode gistcellen en resten vaste stof. Bij Eva Clüsserath mag dat bezinksel veel langer in contact blijven met de wijn, wat een zeer aromatische en volle wijn oplevert.

Deze 'Riesling sur Lie' is wat ons betreft een van de geslaagdste Duitse wijnen die wij de afgelopen maanden hebben geproefd. Het zal zeker niet de laatste fles zijn die wij van Eva Clüsserath hebben geopend. En voor de prijs hoeven we het ook al niet te laten: voor € 8,50 heb je een uitstekende fles wijn in handen, die je zonder problemen op ieder gewenst moment kunt openen.

De wijnen van Clüsserath zijn bij diverse speciaalzaken in Nederland verkrijgbaar.