Jurken van wijn
Als je nu echt niets meer weet te doen met een pallet slechte wijn, is het onderstaande misschien een idee voor je: maak er een hele artistieke jurk van! Gegarandeerd dat het stof tot discussie oplevert.
Gary Cass, onderzoeker aan de University of Western Australia, had ooit opgemerkt dat wanneer wijn in azijn verandert, er een slijmerige, rubberachtige laag bovenop de vloeistof ontstond. Deze laag bestaat uit cellulose, dat in het proces van azijnmaken ontstaat als afvalproduct.
Cass en zijn collega's werken aan een project dat alternatieven zoekt voor de traditionele producten die voor kleding gebruikt worden. Ze namen de slijmerige massa uit de wijnvaten, drapeerden die over een opblaaspop en lieten de pop vervolgens weer leeglopen. Voila, de mode van het nieuwe seizoen....
Helaas moet de jurk van wijn wel nat blijven, want als hij uitdroogt wordt het materiaal zo dun dat de stof scheurt.
Misschien een goede oplossing voor de Franse wijnplas; de Parijse haute couture steekt de helpende hand uit naar de Franse wijnboeren?
Bron: News in Science