donderdag 8 maart 2007

Wijn in de ruimte

'Daar moet je over bloggen, mam. Wat zou daar nou bij smaken?' Aldus mijn zoon gisterenavond, na het nieuwsbericht over haute cuisine in de ruimte. Chef Alain Ducasse heeft in samenwerking met de ESA en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES maaltijden voor astronauten ontwikkeld. Het nieuws is al wat ouder overigens, een leuke site voor kids meldt het al op 4 december 2006.

Gisterenavond zagen we de astronauten dus aan de kwartel in rode wijnsaus, uit een zakje met ventiel. De heren misten echter nog iets: ze hadden er in het vervolg graag ook een fles wijn bij! Zie je het voor je? De wijn zit dan waarschijnlijk in een kartonnen pakje of een zakje en je drinkt het met een rietje.
Maar, zoals mijn zoon al aangaf, wat zou daar nou smaken, bij die maaltijden in de ruimte? Voor vliegtuigmaatschappijen worden wijnen geselecteerd met een krachtige, onderscheiden smaak, omdat er anders niet veel te genieten valt. Het heeft iets te maken met de luchtdruk in het vliegtuig en de grote hoogte. Ooit heeft Perswijn er een artikel aan gewijd, wat echter uitblonk in nietszeggendheid.
Ik ben wel geïnteresseerd van iemand te horen wat de omgeving van een Spaceshuttle of ander ruimteschip met de smaak van wijn zou doen. Wie legt het hier eens voor me uit?

Zelf stel ik me zo voor dat ik daar niet al te alcoholische, krachtig smakende wijnen wil drinken: een goede Grüner Veltliner, of een Spaanse rode van maximaal 13% bijvoorbeeld. Maar ik hoor graag jullie meningen. Barst maar los!