zaterdag 27 oktober 2007

Chakana Wiphala: een aardige charitywijn

Chakana Wiphala: het is niet een term die makkelijk van de tong rolt, eerlijk gezegd. Maar gelukkig rolt een glas Chakana Wiphala wel vrij makkelijk over de tong, bij een pizza bijvoorbeeld.
Onlangs startte Les Genereux met de verkoop van een bijzondere rode wijn, afkomstig uit Argentinië. Van elk fles die van deze wijn verkocht wordt, gaat 1 Amerikaanse dollar naar ontwikkelingsprojecten in Bolivia. In Nederland kost de wijn € 7,95. Het initiatief om deze wijn op de markt te brengen is van de Nederlandse Stichting Chakana en de Argentijnse wijnproducent en naamgenoot Chakana Wines.
Stichting Chakana is een vijf jaar jonge ontwikkelingsorganisatie die zich richt op de inheemse bevolking van Bolivia: de Aymara hooglandindianen. Met gerichte projecten als de bouw van groentekassen en de aanleg van irrigatiekanalen, zorgt Stichting Chakana dat de hooglandindianen kunnen blijven overleven op hun geboortegrond in het Boliviaanse deel van het Andesgebergte. Stichting Chakana wordt vrijwel geheel gerund door vrijwilligers, allen professionals uit politiek, ontwikkelingssector en bedrijfsleven.
Chakana Wines is een wijnproducent die zijn domein heeft op de uitlopers van de Argentijnse Andes bij Mendoza. Chakana Wines produceerde afgelopen jaren diverse prijswinnende wijnen. Zo won de Chakana Malbec Reserve 2005 een gouden medaille in de International Wine Challenge 2007.

Is deze sympathieke charitywijn nu ook een prettig drinkbare wijn? Het feit dat zo'n wijn voor het goede doel wordt aangeboden, zegt natuurlijk nog niets over de kwaliteit van de wijn.
Allereerst valt op dat de wijn erg jong is: uit 2007! Nu is dat gelukkig nog niet zo jong als een primeurwijn, aangezien de oogst in Argentinië - op het zuidelijk halfrond dus - plaatsvindt in wat voor ons het voorjaar is. De wijn is dus zo'n half jaar oud.
In de geur en de smaak komt dat jonge karakter wel sterk tot uitdrukking. Je ruikt heel sterk de jonge peperige syrah waar de Chakana Wiphala deels van gemaakt is. De andere druivensoort die gebruikt is, is de malbec. De beide druivensoorten leveren een diep donkerrode wijn op, met veel aardse tonen in de neus, en in dit geval helaas erg weinig fruit. (Hoewel Harold Hamersma en Pieter Nijdam dat niet met mij eens zijn. Hamersma ontdekt rood fruit, Nijdam zwart fruit, ikzelf dus weinig fruit. Proefnotities schrijven blijft een subjectieve bezigheid ;-) )
De wijn is verder tamelijk vol, heeft een ronde afdronk, niet al te hoge zuren en combineert zoals gezegd goed bij een simpele pizza, zoals ik vrijdagavond uitprobeerde, of een pastagerecht. Mogelijk dat ook hij ook bij de barbecue wel lekker weg drinkt.

Kwalitatief is er wat mij betreft niet zo veel op aan te merken, maar ik vind hem wat enkelvoudig en niet zo spannend. Wij geven hem op Wijnkronieken een categorie 2: Redelijke wijn, blij als ik dit op een feestje krijg. Voor € 7,95 kan ik echter andere wijnen krijgen die meer mijn smaak zijn en waar ik meer plezier aan beleef.
Het lijkt me overigens wel de ultieme kerstpakkettenwijn; het goede doel wordt gesteund en de wijn stijgt daarbij meters uit boven het gemiddelde flesje dat rond 25 december in een houten kistje op vele Nederlandse bureaus verschijnt...