vrijdag 21 december 2007

Borrelgenot in het Kloosterhotel

Het gebeurt niet vaak, maar zo'n enkele keer loop je op een borrel tegen een echte lekkere wijn aan. Onlangs bracht ik met mijn collega's een dag in het Kloosterhotel in Amersfoort door, een leerhotel waar leerlingen van ROC ASA kunnen oefenen op het werk in hotel, congrescentrum, instellingskeuken, restaurantkeuken etc.... Deelnemers op vmbo, mbo en hbo-niveau kunnen er een opleiding volgen op het gebied van gastronomie en gastvrijheid.
De lunch was er uitstekend, de dag goed verzorgd en de wel verdiende borrel na oploop voorzien van goede wijn. Ik vroeg er een student naar, die mij vertelde dat de leraren de wijn uitzoeken. Hulde voor die leraar: de Tocai Fruilano en de Merlot, beide afkomstig uit Noord-Italië, waren een originele keuze. De rode wijn heb ik dom genoeg niet geproefd, maar de witte was uitermate verfrissend en goed. Een wijn die liefhebbers van zoet zowel als droog aanspreekt; niet te moeilijk, maar ook zeker niet nietszeggend. Gewoon een lekker glas wijn voor na een lange dag intensief bezig zijn. Van de informatie op het etiket heb ik onthouden dat het een Tocai Friulano uit Friuli Grave (Italië) en een Merlot van hetzelfde gebied en hetzelfde huis waren. Van dat huis meen ik onthouden te hebben dat het Ca'del Pozzo heette, maar deze wijn kan ik op internet noch in een wijngids (2007) van het wijngebied Friuli-Venezia-Giulia vinden. Kwellend, dergelijke vragen!
Maar als de studenten van het Kloosterhotel dit soort originele ideeën van hun leermeester overnemen, komt het wel goed met de wijn op Nederlandse borrels!