Gekookte wijn
Tijdens mijn vakantie in het zuiden van Frankrijk kocht ik een fraai boek: La table médiévale des Catalans van Eliane Thibaut-Comelade. Een serieus werk, met een beperkt aantal mooie illustraties, een historische inleiding over het middeleeuwse Catalonië, besprekingen van diverse middeleeuwse traktaten over koken en eten, een uitwerking van allerhande gebruikte ingrediënten, een typering van de keuken van Catalonië én - gelukkig ook - diverse recepten.
Opvallend aan die recepten is de indeling. Die is niet in voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, zoals we tegenwoordig hanteren, maar naar smaak van het gerecht: zachtzuur, gesuikerd, gezouten, gezouten en gesuikerd! En er is ook een afdeling dranken, met diverse recepten om wijn te maken. Zo is er een recept voor 'hipocras', voor 'piment' en voor 'vi de taronja d'Arnau de Vilanova'. De intrigerendste vind ik de piment, maar daar moet ik nog wat dingen over uitzoeken. Heel leuk is ook de vin d'orange (vi de taronja) van Arnau de Vilanova, dat wat receptuur betreft nauwelijks afwijkt van het recept dat Lucette Faber eens op Foodlog gaf, en dat ik sindsdien regelmatig heb gemaakt. Haar recept kwam toen uit een 19e-eeuws Provencaals kookboek.
Voor vandaag geef ik een recept van 'vi cuit': gekookte wijn. Het recept is vooral bedoeld om verzuurde wijn weer drinkbaar te maken. Zou het ook helpen voor goedkope supermarktplonk?
Vi cuit
1 pijpje kaneel, 12 korrels zwarte peper, een bosje verse tijm en rozemarijn, de schil van een bittere sinaasappel, 2 eetlepels berghoning, 2 gedroogde vijgen, 12 rozijnen, 6 gedroogde abrikozen en 2 gedroogde pruimen
Breng 1 liter rode wijn aan de kook. Haal de pan van het vuur en meng er alle ingrediënten door. Laat gedurende 7 tot 8 uur inweken. Giet de wijn vervolgens door een zeef en serveer gekoeld.
Eliane Thibaut-Comelade, La table médiévale des Catalans, Montpellier, Les Presses du Languedoc, 2001