Rood + wit = rosé?
Een collega vroeg me vorige week of het nu echt zo erg zou zijn, witte en rode wijn mengen om rosé te krijgen. Ik ben hierover nog erg aan het nadenken, maar mijn antwoord luidde toen: 'ik vrees dat houders van grote partijen uiterst simpel rood en wit dan een nieuwe manier hebben gevonden om de markt te bedienen. Meng dat rood en wit bij elkaar, et voila, je hebt weer een uiterst goedkope lading rosé. Dus in die zin vind ik het wel een probleem ja, die beslissing van de EU. Slechte wijnen hebben op deze manier weer een nieuwe uitlaatklep gevonden.'
Maar aan de andere kant: wit en wit wordt in veel streken gemengd tot iets heel spannends, rood en rood ook. Denk aan de assemblage semillon en sauvignon in witte Bordeaux, of aan cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot in rode Bordeaux. Daarnaast wordt wit en rood ook wel gemengd tot rood: viognier bij de syrah in de noordelijke Rhône bijvoorbeeld. Waarom dan niet experimenteren met wit en rood in een mooie rosé? In de Champagne doen ze het al: een scheut pinot noir bij de witte basiswijn van chardonnay is één van de manieren waarop rose champagne gemaakt mag worden. Waarom dan niet pinot noir en chardonnay samen in rosé uit de Bourgogne? Oh, ik weet het, het klinkt als vloeken in de kerk, maar totdat het geprobeerd is, weet je niet zeker hoe het zal uitpakken. Misschien worden er zo wel heel spannende nieuwe wijnen gemaakt! Het EU besluit zou ook kansen kunnen bieden, als er goed mee om gegaan wordt.
Uiteraard moet er een onderscheid komen tussen rosé die alleen van blauwe druiven is gemaakt, en rosé die straks mogelijk uit assemblage van wit en rood ontstaat. (Overigens wordt in de Franse berichtgeving van coupage gesproken, en term die wij met versnijden zouden vertalen. Dat geeft al de uiterst afwerende houding van de Fransen aan.)
Rosé heeft enorm zijn best gedaan in de afgelopen jaren een serieuze wijn te worden, en met succes. Technieken zijn geperfectioneerd, uiterst elegante roséwijnen zijn ontstaan. Dat moet gehonoreerd blijven, en dat mag zelfs in de prijs tot uiting komen, vind ik. Dus rosé authentique, traditionelle of wat dan ook moet zeker op het etiket, als tegenhanger van rosé coupé bijvoorbeeld ;-)
Helemaal precies weten wat ik ervan vind, doe ik nog niet, maar ik houd me aanbevolen voor commentaar!