zondag 30 april 2006

Bad wine day

Soms zit het gewoon niet mee. Dat noem je wel eens een bad hair day. Maar vandaag hadden wij een bad wine day. We besloten vandaag een fles Pinot Noir 2001 van Genoels Elderen uit de kast te halen. Toen we de flessen op domein in België kochten, in mei 2004, werd gezegd: nog minstens twee jaar laten liggen. Bovendien staat op de fles: optimale leeftijd 4-6 jaar. Het is nu (bijna) mei 2006, dus dat moest kunnen, dachten we. In oktober vorig jaar hadden we eenzelfde fles al eens open getrokken en die was uitstekend bevallen.
Maar nu viel de wijn ons zwaar tegen. Wat moesten we in hemelsnaam met deze fles? Wat was er mis? De hevige stallucht verdween al snel en maakte plaats voor de karakteristieke frambozensnoepjeslucht van pinot noir. Maar de smaak…. Te veel zuur? Te sterke houtsmaak? Over de top? We zagen een bruin randje om de wijn, we zagen een schuimrandje, belletjes tegen de wand en smaken deed het voor geen meter. Wat was hier nu toch aan de hand? Soms zou je echt willen dat je veel en veel meer van wijnmaken wist. We kwamen er samen echt niet uit en hebben het laatste beetje maar weggespoeld. De derde en laatste fles mag nog een jaartje blijven liggen, dan zullen we ‘m weer eens proberen.

Er wachtte ons daarna nog een Coteaux de l’Aubance van Domaine Les Rochelles van 1999, een heerlijke zoete wijn van onze favoriete chenin-druif. We dronken hem bij een bramen-aardbeiencrumble. De crumble was heerlijk, de wijn was uitstekend, maar samen was dit ook al geen combinatie. De wijn kon helaas niet op tegen de uitgesproken zuren van de bramen. Jammer, jammer, jammer. Een slechte inschatting van ons.

Slechts één lichtpuntje was er vandaag: het glaasje late bottled vintage port 2000 van Graham’s. Met het stukje Hollandse blauwaderkaas van niet-onze-eigen-kaasboer-op-de- markt. (Aangezien de markt op 29 april gehalveerd bleek… Wie houdt daar nu rekening mee…) Niet zo interessant als de Churchill LBV 2000 die we vorige week proefden, maar wel een goed glas port.

We zullen maar zeggen: volgende week beter. En volgende week, 6 mei, dat wordt zeker wat. Dan gaat onder andere de Inniskillin Vidal Ice Wine open, zelf geïmporteerd uit Canada en tijdens een weddenschap met vrienden ‘verloren’. Met gemengde gevoelens zullen we hem volgende week ontkurken.. en we kijken er uiteraard naar uit ook ;-)