Tapas maken
Dat uiterst simpele wijnen toch ook prima in onze categorie 3 kunnen vallen, werd mij vrijdagavond nog eens duidelijk. Samen met een aantal collega’s genoot ik die avond van een workshop tapas maken bij het Kookpunt in Vreeswijk (Nieuwegein). Onder leiding van Peter en Angèle Post maakten we overheerlijke gemarineerde kipkluifjes, empanada’s, gebakken aardappels met aioli (zelf gemaakt!), gevulde champignons, diverse tapenades, krabtaartjes enz….Uiteraard maakten we de tapas niet alleen, we mochten ze ook opeten. En uiteraard werd daar Spaanse wijn bij geschonken. (Al had een glaasje sherry natuurlijk ook wel leuk geweest; maar waarschijnlijk blijven er dan teveel open flessen over aan het eind van zo’n avond. Sherry is in Nederland nog steeds niet echt in de opmars.)
Voor de rood-liefhebbers was er Campo Barro Tempranillo, voor de wit-drinkers een Castillo de Liria Blanco 2004 uit Valencia. Op zo’n avond houd ik me meestal bij wit en dat bleek ook dit keer een uitstekende keuze. Het was de perfecte wijn voor de bijeenkomst: niet al te hoog aan de alcohol (11.5%), een fruitig karakter, geur van appels en noten, droog, mild, een absolute doordrinker. En met de pittige hapjes combineerde de wijn uitstekend.
Wat betreft ambiance en plezier was deze Blanco eigenlijk een beetje vergelijkbaar met de Vinho Verde die ik in Brussel zo lekker vond.
De Castillo de Liria Blanco is gemaakt van Sauvignon blanc en Viura en komt van één van de grote Spaanse bodega’s, Gandia, gevestigd in Valencia. Het bedrijf bestaat al sinds de tijd van de phylloxera en was een van de eerste in de streek die gebottelde wijnen op de markt bracht. De Castillo de Liria-lijn bestaat uit wijnen voor dagelijks gebruik, daarnaast heeft het bedrijf nog een aantal andere, kwalitatief betere labels. Die moeten dan in ieder geval ook prima zijn, als deze basiswijnen al zo goed zijn! Castillo de Liria is in Nederland onder andere bij Super de Boer verkrijgbaar.