Duitse Chardonnay
Chardonnay heeft onder veel wijnkenners een minder goede naam. Niet altijd is dat terecht, dat bleek gisteren weer eens bij het drinken van een fles Chardonnay Trocken 2004 van Weingut Wagner Stempel uit Rheinhessen. Die slechte naam komt vooral omdat er uit werkelijk heel de wereld tegenwoordig Chardonnay komt, van Chili tot Oostenrijk en van Frankrijk tot Australië. In de handen van mensen die snel geld willen verdienen, wordt deze niet al te veeleisende druif snel tot een laf wijntje, met te weinig zuren en te veel eik. Want daar is de Chardonnay ‘groot’ mee geworden: opvoeding in eiken vaten. Van ouds gebeurt dit in de Bourgogne (Meursault), maar daar waren de eiken vaten gewoon een gegeven, zo deed je dat van vader op zoon. De vaten waren dan ook niet nieuw, waardoor de typische houttonen in goede wijnen prachtig harmonieerden met de wijn. Gelukkig gebeurt dit nog steeds bij goede Meursault, maar het is uit Californië dat de zware Chardonnay met overdadige vanillegeuren bekend is geworden. Chardonnay werd (en wordt) daar in nieuwe eiken vaten opgeslagen, wat in een veel sterker vanillearoma resulteert dan met oude eiken vaten. Deze stijl is door grote delen van de wijnproducerende wereld overgenomen, niet altijd met evenveel succes. Gelukkig zijn er ook producenten die helemaal geen houten vaten voor hun Chardonnay gebruiken, zoals in de Chablis.
De Duitse Chardonnay die wij gisteren dronken was er ook eentje ‘zonder hout’. In de neus roken we exotisch fruit, in het glas zagen we een heel lichte mousse en een mooie, licht-bleekgele kleur. Eigenlijk had de wijn wel iets weg van een goed glas Champagne, maar dan zonder de belletjes die hierbij horen. Bij de salade met geitenkaas, kruidenkaas, olijven, augurk en paprika was het een goede combinatie. Zelfs naast het zuur van de augurken bleef de wijn een aangename, volle smaak houden. Misschien kwam het fruit er zelfs wel beter door uit.
In Duitsland wordt heel weinig van deze druif verbouwd, waarvoor in het verleden zelfs speciale overheidsdispensatie moest worden verleend. Niet eerder proefde ik een Duitse Chardonnay, maar deze van Wagner Stempel mag wat mij betreft zeker in het rijtje van betere, geslaagde exemplaren. Een uitstekend voorbeeld wat deze edele druif ook in een minder voor de hand liggend gebied kan presteren.
De wijnen van Wagner Stempel worden in Nederland geïmporteerd door RieslingPartners & Co.