dinsdag 30 mei 2006

Rode wijn goed voor bloeddoorstroming

Met de regelmaat van de klok verschijnen er in de pers artikelen over de effecten van wijn op de gezondheid. Vooral allerlei stoffen in wijn zijn vaak onderwerp van nader onderzoek. Vandaag promoveert aan de Universiteit Utrecht internist Dylan de Lange van het UMC Utrecht. De Lange deed onderzoek naar het effect van zogenaamde polyfenolen uit rode wijn op bloedplaatjes. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die we ondermeer aantreffen in de tannines van rode wijn. Bloedplaatjes zijn verantwoordelijk voor het stollen van bloed. De Lange ontdekte dat polyfenolen via een speciale receptor bloedplaatjes remmen, waardoor het bloed minder snel klontert. Het blijkt dat polyfenolen zich binden aan die receptor en dat de stollingsactiviteit van bloedplaatjes daardoor ruim een uur afneemt. Dit leidt tot betere bloeddoorstroming en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Er is echter meestal een maar in dit soort onderzoeken: De Lange bestudeerde ook het effect van 'binge drinking' op de bloedvaten van de onderarm. Na een hoge dosis alcohol, zes glazen rode wijn of een andere drank, blijken de bloedvaten zich slecht te kunnen verwijden als dat wel nodig is. Tevens klonteren bloedplaatjes sneller samen. Beide verhogen het risico op hart- en vaatziekten.

Heel simpel gesteld geldt dus eigenlijk weer: één à twee glazen wijn per dag over langere tijd heeft een gunstig effect op je gezondheid, te veel glazen wijn per dag heeft een negatief effect. Mijn ouders zeiden het al: alles waar te voor staat is slecht.

Bron: UMC Utrecht