Oorlog
Het wordt een ‘ijskoude’ winter in Frankrijk. Of moet ik zeggen een hete? Er wordt zelfs het woord burgeroorlog in de mond genomen. Tussen de wijnboeren in de Languedoc enerzijds en de Bordelais anderzijds zijn de poppen aan het dansen. De Bordelais weigerden onlangs een landelijke actiedag van wijnmakers in het zuiden van Frankrijk te steunen. Een geplande demonstratie in Parijs op 8 februari is afgelast. Maar voor 15 februari (op mijn verjaardag, nota bene) staan demonstraties van boze wijnboeren in Nîmes, Beziers en Narbonne gepland. De wijnactivisten van de Languedoc zijn woest en vergelijken de situatie zelfs met apartheid in Zuid-Afrika. De Bordelais zijn daarbij de rijke witten, de Languedociens de arme zwarten. In de Languedoc zijn ze vooral woest omdat zij wijnstokken moeten rooien terwijl de Bordelais onder elkaar bakkeleien en niets doen aan de enorme overproductie die overal in Frankrijk een probleem wordt (en vaak al is). In de Languedoc zijn al 12.500 ha wijngaard vernietigd, in Bordeaux nog maar 1.800 ha. (Noot: en dan zijn er ook nog wijnproducenten in Bordeaux die weer een oude klassificatie nieuw leven inroepen. Hoe halen ze het in hun hoofd….)
Aan de andere kant van de wereldbol houden ze zich ondertussen bezig met technieken om jonge wijnen snel te laten verouderen. Dit maal is electrolyse de oplossing, aldus de Japanse onderzoeker Tanaka Hiroshi. Tanaka pretendeert een machine te hebben gemaakt die een fles Beaujolais Nouveau in enkele seconden kan veranderen in een fles mooie, rijpe wijn. Waarom iemand dit toch zou willen, is mij een groot raadsel. Waarom zou iemand een wijn die gemaakt is om jong te drinken willen veranderen in een gerijpte wijn?
Oké, ik snap wel dat als we al die jonge Bordeaux’s die jaren liggen te rijpen in enkele seconden op dronk konden krijgen, er geen kosten en investeringen meer nodig zouden zijn voor opslag e.d. Een beginnend wijnboer kan dan in het jaar van het opstarten van zijn bedrijf al rendementen halen. Maar zitten we hier gezien het bovenstaande stukje nu echt op te wachten? NEE, NEE en nog eens NEE. In Italië is Tanaka enkele jaren geleden dan ook al resoluut de deur gewezen. Als deze Japanse vinding echt zou doen wat beweerd wordt, krijgen we nog meer wijnoverschotten, nog meer plonk, nog meer wijnproducenten die moeten opgeven. Volgens mij zou uiteindelijke het tegendeel bereikt worden van wat de uitvinders bedoelden. En dan kan toch nooit de bedoeling zijn?
Bronnen: Decanter en The Sydney Morning Herald